Ha télen vásárol tűzifát

Tűzifát a fűtési szezon kezdete előtt legalább fél évvel kell megvásárloni, így a fának lesz ideje kiszáradni.

A tavasszal/nyár elején várásolt tűzifa a legjobb.

Ha később szerezte be a téli tuzelőt akkor jol szellőző helyen kell tárolni a tűzifát, így hamarabb kiszárad és nő a fűtőértéke is.

Érdemes a kályha tárolorekeszébe előkészíteni a másnapi tuzelőt, hogy a friss vágású tűzifa száradhasson.

 

 

 

A nyers tűzifát legalább 6 hónapig kell száradni hagyni

Amikor a fa kivágásra kerül, akkor még igen sok vizet tartalmaz. Hozzávetőlegesen a fa súlyának felét a benne lévő víz teszi ki. Ez az egyik oka, amiért érdemes köbméterre venni a fát, hiszen ha súlyban számolják, akkor ahhoz a víz súlya is nagymértékben hozzájárul. Azon kívül, hogy gazdaságtalan nedves fát vásárolni, más hátrányai is vannak.

Nyersen az akác tartalmazza a legkevesebb nedvességet, általánosságban elmondható, hogy legalább 6 hónapig kell a tűzifát száradni hagyni, esőtől védett helyen.

Az akácfa élőnedvesen is mindössze 35–40% nedvességet tartalmaz, ugyanekkor a bükknél 73%, a tölgynél 79% nettó nedvességtartalmat regisztráltunk.

Tűzifák fűtőértéke

Csertölgy (Quercus cerris) – 16.8 Mj/kg

Gyertyán (Carpinus Betulus) – 15.8 Mj/kg

Bükk (Fagus Sylvatica) – 15.62 Mj/kg

Tölgy(Quercus Robur) – 15.10 Mj/kg

Akác(Robinia Pseudoacacia L.) – 14.9 Mj/kg

Mivel fűtsünk?

Bükk: Fülledésre hajlamos fa, ezért a lehető leggyorsabban hasítani kell, de még így is több időre van szüksége a kiszáradáshoz. Kéreg alig van rajta, de a hamuja az égés után több mint az átlag. Ha megfelelően kezelik, igen kiváló a fűtőértéke.

Cser (Tölgy): Jól beindított tűznél sokáig képes tartani a parazsat, amiért szeretjük. A legnehezebb fafajok egyike, de hajlamos a fülledésre, ezért fel kell hasogatni, viszont a legtöbb esetben ez könnyű művelet. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz, különben szinte csak parázslik a tűzön.

Akác: Nyers, nedvesebb állapotban is viszonylag jól ég, ezért is közkedvelt tűzifa. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény göcsös kivételek (Nekem a gallyazó baltámat hajlította el egy ilyen!). Vastag kérge száradáskor leválik róla (piszkol), de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet.

Egyéb kemény lombosfa: Ez a választék elegyes erdők (kőrisek, szilek, juharok) gyérítéseiből származik, ahol egy fafajból nehéz összerakni a sarangot. Nagyon jól mutat például a kandallók tűzterében, de fűtőértéke is magas.

Fenyők: Jól hasíthatók, de hazánkban ritkán értékesítik tűzifaként, mert nagyon hirtelen ellobban, és puffer nélkül a hő szépen távozik a kéményen át. A tölgyhöz képest majd háromszor annyi kell belőle. Gyantatartalmuk miatt egyébként sem ajánljuk pl. értékes cserépkályhákhoz.

Nyárfajok: Hasonlók a fenyőhöz, de nem gyantásak. Olyat is láttam már, hogy a gyökere tuskóját szedték össze, és száradás után kiválóan fűtöttek vele. Általában azonban puha, könnyű, emiatt ez a fa is hirtelen lobban el.

Amit a tűzifáról tudni kell

A kivágott fa víztartalma igen magas, akár 50% fölötti is lehet, ezért a tűzifát érdemes néhány hónappal a fűtési idény előtt beszerezni, hogy fűtőértéke a lehető legnagyobb legyen. A száraz fa fűtőértéke akár kétszerese is lehet a nedvesének. A száradás természetesen függ a feldolgozottságtól és a tárolástól is. A legjobb a vásárolt faanyagot minél előbb hasogatni, majd jól szellőző, de esőtől védett helyen tárolni. És mindig legyen a kályha mellett a következő napra elegendő tüzelő bekészítve.

A tüzelésnél a választott fafaj tömege is számít. Míg a nagyon nehéz (gyertyán, csertölgy, som, eperfa), vagy nehéz (akác, bükk, kőrisek, tölgyek, szilek, diók, vörösfenyő) fák hosszan égnek, a könnyű (füzek, hársak, égerek, a fehér és a rezgő nyár, a legtöbb fenyő), illetve a nagyon könnyű (fekete nyár, cédrus) fafajok hasábjai szinte csak ellobbannak, nem tartják a meleget. Az is igaz azonban, hogy az egyes fafajok fűtőértéke között nincsenek óriási különbségek. Egy köbméter földgáz fűtőértéke pedig körülbelül 3 kilogramm tűzifáéval egyenértékű.

(Lengyel László, A mi erdőnk, 2012/1)

(www.nebih.gov.hu)

A „TŰZIFÁT CSAK OKOSAN!” 10 PONTJA

 

Lehetőleg a nyár elején vegye meg tűzifáját!
Ha van rá lehetősége, már előző nyáron vegye meg tüzelőjét!
A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat és írja meg panaszát a NÉBIH-nek.